Tasarımcısının gözünden Kabataş Transfer Merkezi

-
Aa
+
a
a
a

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de Asu Aksoy ve Burçin Altınsay, Kabataş Transfer Merkezi'nin mimarı Arman Akdoğan ile proje binasının ve çevresinin tasarımına ilişkin benimsenen yaklaşımı konuşuyorlar.

""
Tasarımcısının gözünden Kabataş Transfer Merkezi
 

Tasarımcısının gözünden Kabataş Transfer Merkezi

podcast servisi: iTunes / RSS

İstanbul Kabataş’ta İstanbulluların ve mahallelilerin Kabataş İskelesi olarak bildiği ve kullandığı yerde 'Kabataş Transfer Merkezi' adıyla yeni bir bina ve peyzajı düzenlenmiş alan, yerel seçimler öncesi hizmete açılmıştı. Gerek Marmara Denizi’nde Kabataş kıyısına doğru yaklaşıldığında, gerekse de karadan iskeleye doğru gidildiğinde önümüze oldukça uzun bir kıyı alanını kapatan bir yapı çıkıyor. Etrafındaki peyzaj düzenlemesi ile bu yapı İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminin Ekrem İmamoğlu’na geçtiği dönemin eseri. Konuğumuz bu yeni kompleksin mimarı Arman Akdoğan. Kendisi ile Transfer Merkezi binası ve çevresinin tasarımına ilişkin benimsediği yaklaşımı konuşuyoruz,



'Kabataş Transfer Merkezi' konusunu önceki iki programımızda ele almıştık. İlk programımızda, 2009’da Kadir Topbaş’ın İBB Başkanı olduğu dönemde temelleri atılan ve alt yapı çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan Kabataş Transfer Merkezi projesinin bazı temel ön kabullerini konuştuk. Bu ön kabullerin başında Kabataş’ın büyük bir yolcu talebi ile karşı karşıya olduğu ve bu talebi karşılamak için ekolojik maliyetlerine rağmen denizi doldurarak büyük bir iskele ve yolcu hizmet alanı yaratmanın gerekli olduğu idi. İkinci programımızda ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından 2020'de yürütülen 'Kabataş Transfer Merkezi' projesi Katılımcı Hazırlık çalışması sonucunda çıkan tasarım ilkelerini konuştuk ve bugün ortaya çıkan uygulamada bu ilkelerin ne kadar değerlendirildiğini ele aldık. 

Bu akşam nihayet inşası büyük ölçüde tamamlanan iskele yapısını ve Kabataş Transfer Merkezi çevre düzenlemesini, mimarından, Arman Akdoğan'dan dinliyoruz. Akdoğan, bize yapıyı gezdirerek tasarım yaklaşımını yerinde de açıkladı. Kendisine Kabataş Transfer Merkezi projesi tasarımı için danışıldığında, önceki İBB yönetimi tarafından ortaya konmuş ve uygulamaya geçilmiş projenin terkedilmesi, dolgu alanların rehabilite edilmesi ve Kabataş’a yüklenen günlük denizyolu taşıma rakamlarına ilişkin farklı bir vizyonun geliştirilmesinin söz konusu olup olmadığını sorarak konuşmamıza başladık. Akdoğan’a nasıl bir program verildi, nihai tasarıma nasıl ve kimler karar verdi, onayladı, bu sorular önemli. Bir diğer sorumuz ise Kabataş sahilinde önemli bir kıyı şeridini kapatan hacimli yolcu transfer merkezi binası ile ilgili. İDO’dan İstanbul şehir hatlarına, tur motorlarından Dentur, Mavi Marmara gibi ticari motorlara bütün servislerin tek çatı altından toplandığı bir bina bu. Bu binanın tasarım kriterleri neydi? Deniz ile kara arasında bir set oluşturan bu bina, yayaların denizle ilişkisini nasıl kuruyor? Son olarak da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından yapılan katılımcı tasarım ilkeleri belirleme çalışması sonuçları bu projede nasıl değerlendirildi?